Regelementen

Uitgebreid reglement Golfclub Gaasterland

De golfsport is een sport met veel regels. Hieronder vind u de belangrijkste regels op een rij.

Uitgebreid Reglement

Gedragsnormen en plaatselijke regels

 

Veiligheid

Wacht met slaan totdat andere spelers buiten bereik zijn. 

FORE! Als een bal de verkeerde kant op gaat, roep altijd hard ‘fore’. Ook als je niet kunt zien of er spelers zijn op de plek waar je bal naartoe vliegt. Schreeuw hard! Je krijgt heel veel spijt als je geen 'fore' hebt geschreeuwd en jouw bal een andere speler raakt. Golfballen die afdwalen zijn gevaarlijk: ze zijn hard en vliegen snel.

Ga op een veilige plek staan als iemand anders slaat. Een gevorderde speler die met een beginner speelt, moet niet te ver vooruit lopen.

Voorrangsregels. Greenkeepers hebben altijd voorrang, wacht op een teken dat je mag slaan.

Oefenswings.

Maak geen oefenswing in de richting van iemand anders. Het gebeurt wel eens dat een clubhoofd losschiet of dat er plaggen of kiezelsteentjes richting een andere speler vliegen ...

Beginnende golfers.

Te herkennen aan een Fries vlaggetje in de tas. Houd rekening met een langzamer speeltempo.

 

Een prettig speltempo

Starttijden.

Golfclub Gaasterland hanteerde starttijden. Je staat 10 minuten voor aanvang klaar bij hole 1.

 

Kies je tee. Kies de kleur tee die past bij je spelniveau (geel, rood, oranje) en speel met echte golfballen en niet met

drivingrangeballen. Lees over de kleur van de tee meer op de website van de NGF.

 

Houd niet al te strikt de gebruikelijke volgorde van afslaan aan. Ready Golf. Wie klaar staat kan slaan. Zijn er nog spelers voor je op de fairway, laat dan een speler die niet zo ver slaat en die groep bij lange na niet haalt eerst afslaan.

 

Provisionele bal.

Speel een provisionele bal als je bal misschien verloren of out of bounds is. 

Is de bal verloren of OOB en je hebt geen provisionele bal geslagen, pas (indien van toepassing) de lokale regel ‘Alternatief voor Straf + Afstand’ toe. (Droppen ter hoogte van verloren bal of waar de bal OOB ging (wel 2 strafslagen tellen).

 

Meekijken. Kijk altijd mee tot de bal stil ligt als je medespelers slaan, dat scheelt een hoop tijd bij het zoeken.

 

Zoeken.

Sla eerst je bal, help dan pas mee zoeken. Zoek niet in hindernissen als duidelijk is dat je toch niet zou kunnen slaan. Als je de volle 3 minuten wilt zoeken, laat dan eerst de achterliggende groep door als die klaar staat om te slaan. Speel je recreatief, zoek dan nooit langer dan een minuut, vergeet een verloren bal en drop een bal met 2 strafslagen op de fairway of ga verder met je provisionele bal (als je die geslagen hebt).

 

Bereid je voor.

Verlies geen tijd tussen de slagen door. Loop stevig door. Je hoeft niet te rennen, maar een stevige pas is ook goed voor de gezondheid.

Loop niet als groep met z’n allen naar de eerste bal, dan naar de tweede enz. Loop na je slag, als het veilig kan, direct naar je eigen bal.

 

Delen twee spelers een handicart, rijd de car naar de eerste bal en laat de eerste speler uitstappen en zijn/haar club(s) kiezen. De tweede speler rijdt direct door naar zijn of haar bal. Heeft de eerste speler gespeeld, dan kan hij/zij vast naar de de car toelopen terwijl de tweede speler speelt.

 

Als je bij je bal komt, moet je voorbereiding al grotendeels afgerond zijn (hoe ver is het nog, welke club ga ik slaan?).

 

Een korte routine. Eenmaal bij de bal, zorg voor een routine waarbij (een oefenswing en) een slag niet langer duurt dan 30 seconden.

Als je klaar bent om te slaan (en de anderen lopen nog naar hun bal, zijn nog met voorbereidingen bezig of hebben al geslagen) en het is veilig om te slaan, sla de bal.

 

Aansluiten.

Hou aansluiting met de groep voor je, de groep achter je is geen richtlijn. Als je toch een hole afstand verliest op de groep voor je, laat dan de spelers achter je door. Maak met een gebaar duidelijk dat de groep achter je mag slaan.

 

Neem de bal op. Als je niet meer kunt scoren en de spelvorm staat het toe, neem dan de bal op.

 

Vooruitdenken. Zet je tas aan de goede kant van de green zodat je na het uitholen snel naar de volgende tee kunt lopen. 

 

Wees klaar voor je putt. “Lees” de green al terwijl je de green nadert, van een afstand kun je vaak goed zien hoe de hellingen lopen. Lees je lijn nauwkeuriger terwijl anderen putten. Maar sta wel stil op het moment dat je medespeler putt.

Ben je klaar om te putten en de speler die verder ligt is nog bezig met voorbereidingen, speel dan de bal als eerste. Ligt je bal na een slag dichtbij de hole, overweeg dan direct door te spelen zonder de bal op te nemen.

 

Vlagprocedure. De vlag mag tijdens het putten in de hole blijven. Laat de vlag nooit vallen op de green maar leg de stok zachtjes neer, bij voorkeur buiten de green.

Verlaat direct de green. Noteer scores pas op de volgende tee.

 

Volg de borden. Volg richtingaanwijzers in de baan.

 

Speel met plezier.

Je hoeft niet door de baan te rennen, maar vlot door de baan gaan zonder te keuvelen en te slenteren is goed voor je gezondheid en verhoogt het plezier in het spel, voor jezelf en de spelers achter je.

 

———————————————————————————————————————————

Als u bovengenoemde leest, zit er een tegenstrijdigheid in. Rustig en met plezier spelen tegenover het vlotte tempo, niet te veel praten en aansluiting houden op de voorgaande flight.

Wat voor de één plezierig is, kan voor de achterop komende flight die steeds moet wachten, een ergernis zijn en dus zeer onplezierig. Houd dus met alles rekening!

———————————————————————————————————————————

Zorg voor de baan

De baan ligt in een natuurgebied, aangegeven door palen met een groene kop. Deze Natuurgebieden mogen niet betreden worden!  Alleen als een bal zichtbaar is en vanuit de baan met een hengel terug te halen is, mag dat.

Neem een pitchfork mee en repareer pitchmarks. Kun je jouw pitchmark niet vinden, repareer dan een andere. Een meteen gerepareerde pitchmark herstelt heel snel, een niet gerepareerde pitchmark herstelt niet of heel laat. In het kuiltje zamelt zich vuil op en dat leidt tot meer schimmels op de greens.

Eerst je pitchmark, dan de rest. Maak er een gewoonte van om allereerst je pitchmark te repareren voordat je andere handelingen uitvoert op de green. Als het een gewoonte is geworden, vergeet je het niet meer. Op weg naar je pitchmark kun je de green lezen. 

 

Divots terugleggen. Leg plaggen terug (behalve op de afslagplaats) en stamp ze een beetje aan met je voeten. 

 

Harken. Hark de bunker aan. (Doe het met enige zorg, bedenk hoe je de bunker zelf zou willen aantreffen.)

 

Trolleys ver van de green. Loop niet met golfkarren op de voorgreen of tussen de green en bunkers, die gebieden moeten schadevrij blijven omdat er heel veel van geputt wordt.

 

Oefenswings. Sla geen plaggen met een oefenswing.

 

Sociaal gedrag

Even stil staan. Wees stil en beweeg niet wanneer een andere speler slaat. Zet je telefoon uit of op trillen. Op de green: ga niet op iemands puttinglijn staan en houd rekening met je schaduw. Blijf bij de green tot iedereen heeft uitgeholed. 

 

Meekijken. Kijk mee als een ander slaat, je vindt dan eerder een bal. Help elkaar met zoeken.

 

Golfers worden ook geacht om rekening te houden met andere spelers. Als anderen slaan, maak dan geen lawaai en sta stil. Loop op de green niet door de lijn van een andere speler en zorg er voor dat andere spelers geen last hebben van jouw schaduw.

Handschudden. Geef elkaar een hand aan het eind van de ronde.

 

Wedstrijdregels

Ook in- en rond wedstrijden gelden gedragsregels.

De belangrijkste zijn:

- Als het wedstrijdbord buiten staat, mag er op geen enkele hole gestart worden.

  • Bij inschrijfwedstrijden uiterlijk 30 minuten voor de start melden bij de wedstrijdleiding

- Uiterlijk 10 minuten voor de start klaar staan op hole 1.

- Scorekaarten worden in de flight geruild.

  • Na afloop controleren speler en marker samen eerst de scores voordat de uitslagen in de computer ingevoerd worden.
  • Bij elke twijfel over score, toe te passen strafslagen of toegepaste regel voor het invoeren van de uitslag overleg plegen met de wedstrijdleiding.
  • Altijd overleg als er een 2de bal is gespeeld, ook al heeft het geen effect op de scoren als de 1ste, dan wel 2de bal geldt.
  • De scorekaart die wordt ingeleverd moet volledig ingevuld zijn.
  • Na afloop van de wedstrijd wordt in het clubhuis met de flight even wat gedronken.
  • In gevallen dat er een prijsuitreiking is, wordt van elke deelnemer verwacht dat hij/ zij aanwezig is bij de prijsuitreiking.
  • Is een prijswinnaar niet aanwezig bij de prijsuitreikingen vervalt de uitreiking aan de afwezige; tenzij deze van tevoren bij de wedstrijdleiding dispensatie heeft gevraagd.
  • Met name bij gezelligheidswedstrijden wordt getracht te vermijden dat een deelnemer met meer dan één prijs naar huis gaat.
  • Bij wedstrijden met een prijsuitreiking wordt verwacht dat minstens één van de winnaars het woord voert en betrokken organisatoren en barmedewerkers bedankt.

 

 

Kledingvoorschriften

Bij elke sport hoort bepaalde sportkleding. Golfclub Gaasterland kiest voor de volgende outfit:

-Dames: polo met lange broek, een bermuda of rokje

-Heren: polo met lange broek of een bermuda

Schoeisel bij voorkeur met soft spikes of vergelijkbaar (geen zwaar profiel).

 

 

Overig:

-Cursisten, nieuwe leden of greenfeespelers is het toegestaan om in gepaste kleding te spelen.