Groenlabel

Er is veel overleg geweest met overheidsinstanties, landbouw- en natuurorganisaties om de aanleg van de eerste golfbaan in Europa met een Groenlabel (strenge voorwaarden) voor elkaar te krijgen! 15 ha is ingericht als golfbaan, de rest van het 43 ha gebied is aangewezen als natuurgebied.

Groenlabel: GEO gecertificeerde golfbaan

Op 4 december 2013 is Het GEO certificaat aan Golfclub Gaasterland uitgereikt. Uiteraard zijn we trots op het auditrapport: “Als beheerder van de enige natuurgolfbaan in Nederland neemt Golfclub Gaasterland een wel zeer unieke plaats in binnen de golfwereld. In feite is deze baan – de eerste golfbaan van Europa met een Groenlabel – vanaf het eerste uur een GEO-certificaat waard. In een korte tijd heeft de GEO-commissie vanuit de veelheid van informatie een kort en bondig basisdocument vervaardigd, waaruit duidelijk blijkt dat natuur en milieu uitstekend gewaarborgd zijn.”

Zonnepanelen voor duurzame energie opwekking

Golfclub Gaasterland heeft in het voorjaar van 2015 zonnepanelen laten plaatsen op het clubhuis. In totaal zijn er 176 panelen van elk 160 Wattpiek (Wp) vermogen geïnstalleerd, totaal 28.620 Wp vermogen. Er is gekozen voor de thinfoil zonnepanelen, deze bieden een 10% hogere opbrengst dan de traditionele silicium panelen. Voor de omvormer is gekozen voor de SolarEdge. Deze omvormer werkt met een zogenaamde optimizer per zonnepaneel. Hierdoor kan elk zonnepaneel afzonderlijk worden geregeld en beveiligd. Indien één van de zonnepanelen niet zou werken, wordt deze automatisch uitgeschakeld en blijft het systeem werken. Bij de conventionele systemen wordt in zo’n situatie geen of weinig stroom meer opgewekt. Tevens wordt een melding naar de installateur gestuurd welk paneel niet meer functioneert. De totaal verwachte opbrengst is ongeveer 28.000kWh, met een terugverdientijd van 8-10 jaar. In de hal van het clubhuis is op een display de op dat moment geleverde opbrengst in kWh, de totaal geleverde opbrengst in kWh en euro’s.