Regelementen

Uitgebreid reglement Golfclub Gaasterland

De golfsport is een sport met veel regels. Hieronder vind u de belangrijkste regels op een rij.

Uitgebreid Reglement

 (Tijdelijke) plaatselijke regels

Voor het afslaan dienen de spelers zich op de hoogte te stellen van de plaatselijke regels, zoals vermeld op:

 

 • het bord bij de parkeerplaats;
 • de scorekaart;
 • het mededelingenbord in het clubhuis;
 • het bord voor de afslag van hole 1.

 

Golfen in gepaste kleding

Golfclub Gaasterland schrijft spelers voor nette en verzorgde kleding en speciaal golfschoeisel te dragen.

 

Verplicht zijn:

 • Golfschoenen of laarzen met soft spikes (alleen in de winter zijn harde spikes op de baan toegestaan);
 • Sokken, eventueel minisokjes.

 

Aanbevolen wordt:

 • Nette pantalon of bermuda;
 • Het dragen van jeans is toegestaan mits deze geen gaten of rafels vertonen;
 • Korte broeken moeten op de knie of net daarboven vallen;
 • Shirt met kraag en minimaal korte mouwen voor de heren;
 • Shirt met kraag en minimaal aangeknipte mouwen voor de dames.

 

Niet toegestaan zijn:

 • Trainingsbroek en trainingsjack;
 • Joggingbroek en joggingjack;
 • Legging;
 • Niet goed aansluitende en/of uitgesneden shirts en blouses;
 • Opzichtige kleding.

 

Starten op hole 1: Balletje in de goot

Om de volgorde te kunnen bepalen van de groepen die achtereenvolgens de baan in kunnen, wordt een balletje gelegd in de goot bij hole 1. De groep waarvan het balletje onderaan ligt, is aan de beurt. Is deze groep op dat moment niet aanwezig bij hole 1, dan vervalt het recht om op dat moment de baan in te mogen. Het betreffende balletje wordt onder de goot gelegd en de volgende groep mag vertrekken.

 

Vertrek bij hole 1

Een groep die wil afslaan op hole 1 mag dat niet eerder doen dan nadat de vorige groep op hole 1 bij de green is aangekomen.

 

Ritsen bij hole 1/10

Een groep die 18 holes speelt en direct van hole 9 komt, ritst bij hole 10 met de groepen die daar starten met hun (eerste) ronde van 9 holes.

 

Driving Range ballen

Met driving range ballen mag niet op de baan, de oefenholes of de putting green worden gespeeld.

 

Pitchfork

Spelers dienen altijd een pitchfork op zak te hebben en die te gebruiken voor het repareren van ballmarks op de green.

 

Oranje vlaggetje in de golftas

Deelnemers aan een officiële Matchplay wedstrijd die een oranje vlaggetje meevoeren hebben voorrang op elke andere partij met uitzondering van de groepen van een door de wedstrijd-commissie uitgeschreven wedstrijd. Deze voorrang geldt alleen in de baan en niet op de afslag van hole 1. Daar bepaalt het balletje in de goot de volgorde van spelen.

 

Fries vlaggetje in de golftas

Een Fries vlaggetje in een tas duidt op beginnende golfer(s) meestal begeleid door een ervaren golfer. Deze groep heeft geen voorrang op andere spelers. Het speeltempo van deze groep kan beperkt zijn.

 

Looproutes, karren en tassen

Volg de routes van de green naar de volgende afslagplaats volgens de richtingbordjes en gebruik zoveel mogelijk de kort gemaaide en soms verstevigde, paden. Rij of loop nooit met golfkarren tussen bunker en green. Zet geen golfkarren of tassen op de afslagplaats, voorgreen en op heuveltjes rond de green.

 

Speeltempo

Spelers behoren in een vlot tempo te spelen. Het is de verantwoordelijkheid van de groep om aansluiting te houden met de groep voor hen. Indien de spelers een volledige hole afstand verliezen en de groep achter zich ophouden, behoren zij die groep door te laten, ongeacht het aantal spelers in die groep.

 

Klaar staan om te spelen

Spelers behoren klaar te staan om te spelen zodra het hun beurt is om te spelen. Bij het spel op en rond de green behoren zij hun tassen en karren zo neer te zetten dat zij snel van de green naar de volgende hole kunnen gaan. Wanneer een hole is uitgespeeld behoren de spelers de green onmiddellijk te verlaten.

 

Bal verloren

Indien een speler meent dat zijn bal misschien verloren is buiten een waterhindernis of misschien buiten de baan ligt, behoort hij – om tijd te sparen – een provisionele bal te spelen. Spelers die naar een bal zoeken behoren zodra duidelijk wordt dat de bal niet gemakkelijk te vinden is, de spelers in de groep achter hen een teken geven dat zij doorgelaten worden. Zij moeten niet eerst vijf minuten zoeken voordat ze dit doen. Als de groep eenmaal is doorgelaten mogen zij pas zelf doorspelen als die groep hen voorbij en buiten bereik is.

 

Volgorde van spelen van de holes

Het spelen van de holes behoort, te beginnen bij hole 1, in opeenvolgende volgorde te gebeuren. Het is niet de bedoeling dat bij het spelen holes worden overgeslagen. Een uitzondering hierop is een begeleider met een beginnende golfer (herkenbaar door Fries vlaggetje in de golftas). Zij lopen een rabbit-ronde (1, 2, 7, 8 en 9). Aandacht, overleg en begrip worden gevraagd bij het oversteken van hole 9 en 8 en bij het naderen en afslaan bij hole 7. Bij andere spelers op hole 7 dient er te worden geritst. Alleen een dienstdoende Marshall kan verzoeken en/of toestemming geven om op een andere hole dan hole 1 te starten.

 

Spelen tijdens wedstrijden

Het is niet toegestaan de baan zodanig te bespelen dat het wedstrijdverloop wordt gehinderd. Afslaan op de 1e tee is voor niet-deelnemers pas toegestaan wanneer de tee-sluiting door de wedstrijdleiding is beëindigd. Wedstrijden staan vermeld in het wedstrijdprogramma, teesluitingen staan vermeld op het whiteboard in het clubhuis en op de website.

 

Spel staken bij mist

Bij mist worden de spelers, in verband met de veiligheid, verzocht hun spel te staken wanneer het niet meer goed mogelijk is om te zien of er zich in het landingsgebied van de te spelen bal nog spelers bevinden. Daarbij wordt de vuistregel gehanteerd dat wanneer vanaf de standaard afslagplaats van de heren op hole 1 de paaltjes van de dwarssloot op die hole niet meer te zien zijn, er niet meer gespeeld kan worden. Het staken van een wedstrijd wordt met een toeter/megafoon kenbaar gemaakt.

 

Spel staken bij onweer

Indien onweer dreigt is het gewenst naar het clubhuis te gaan of een schuilhut op te zoeken. Wordt een wedstrijd wegens onweer gestaakt, dan zal dat met een toeter/megafoon kenbaar gemaakt worden.

 

Natuurgebied

Gebieden met kwetsbaar milieu, gemarkeerd met palen met groene koppen, mogen ongeacht het jaargetijde niet betreden worden. Het bestuur zal bij herhaalde overtreding van deze regel sancties opleggen.

 

Mobiele telefoons

Het is niet toegestaan door de baan een mobiele telefoon in werking te hebben. Het wordt wel aanbevolen om in de baan een mobieltje bij zich te hebben. Programmeer voor noodgevallen het nummer van de bardienst/clubhuis 0514 – 60 42 36 in je telefoon.

Kwekerij

Het gebied van de kwekerij dat grenst aan de eerste oefenhole mag niet worden betreden.