Peter Bonnema exposeert

In samenwerking met Galerie Bax Kunst valt er de komende maanden in ons clubhuis een gelegenheids-expositie te bewonderen. De werken zijn van de Friese kunstenaar Peter Bonnema. De kunstenaar die gepassioneerd is door stoomtreinen, voert zijn passie uit door ze weer te geven in olieverf op doek.

De Leeuwarder kunstenaar Peter Bonnema is geboren in Franeker (1951). Behoudens een aantal cursussen waaronder keramische vormgeving, grafisch tekenen en daarnaast de Avond Academie voor Beeldende Kunsten noemt hij zichzelf autodidact schilder/tekenaar.

Een aantal jaar geleden verloor hij zijn nevenfunctie als ontwerper voor decoraties op keramiek en daarom stort hij zich nu volop op het vastleggen van het stoomtijdperk. Daarbij spreken met name de techniek, de kracht en de snelheid van het spoorwegmaterieel zeer tot zijn verbeelding.

Peter Bonnema: “Mijn schilderijen laten vaak nachtelijke omstandigheden zien, omdat dit de grootsheid van het onderwerp een extra dimensie geeft en het is fascinerend om te zien wat het avondlicht doet op ketels en het aandrijfwerk. Naast spoorwegen ben ik ook geboeid door ijzer- en bauxietmijnen en fabrieken”.

Eerder raakte hij al eens gepassioneerd van oude landbouwwerktuigen waarmee hij wereldwijd bekendheid verwierf. Weemoed en romantiek zijn terug te vinden in zijn schilderijen.

Vele publicaties vielen hem ten deel o.a. in Lexicon der Nederlandse schilderkunst (1986), in diverse regionale en landelijke bladen, al in 1995 haalde hij het NOS journaal en bereikte hij met zijn werk tijdschriften in Japan en USA. Zijn werk werd aangekocht door diverse banken, stichtingen, particuliere verzamelaars en bedrijven als John Deere, Waterloo USA, Nederlandse Spoorwegen en de Duitse Spoorwegen.

Alle werken zijn te koop

BAXKUNST.nl Redmer Bax

Singel 82 8601 AM Sneek