Het landschap van Fries kunstenaar Jentsje Popma

Jentsje Popma (1921) weet ondanks zijn leeftijd van geen ophouden. Hij wordt gedreven door een onstilbaar verlangen de sfeer en de kleuren, lijnen, vormen en structuren van het Friese landschap op linnen vast te leggen. Misschien is het zelfs een roeping of een opdracht. De schilder maakt zich namelijk in toenemende mate zorgen over de ‘vereconomisering van het landschap’. Popma ziet de natuur met lede ogen verarmen, en het landschap achteruit gaan. Hij verafschuwt de manier waarop tegenwoordig naar ‘ruimte’ wordt gekeken. Uitgestrekte akkers, grazige weiden en hoogoverkoepelde vergezichten zijn voor de kunstenaar erfgoed om zuinig op te zijn. Het weidse Friese landschap wordt echter meer en meer gezien als ruimte die nader ingevuld kan worden. Projectontwikkelaars azen op mooie plekjes aan de waterkant, steden plakken ruim opgezette woonwijken aan hun woonkern en ook de landbouwgebieden verliezen steeds meer van hun authentieke karakter.

Giclées

Dit zijn een hoogwaardigde vervaardigde kunstdrukken ofwel Giclées van origineel werk van Jentsje Popma.

Bij de reproductie van geschilderde of getekende kunstwerken, gaat de Giclée techniek momenteel de lithografie vervangen. Maar ook in de fotografie zien we deze verschuiving plaats vinden. Nadat het werk – met een zeer speciale camera – gedigitaliseerd is, wordt het gedrukt. Hiervoor wordt er gebruik gemaakt van professionele grootformaat inkjet printers, die meestal gebruik maken van een 12-tal gepigmenteerde Archival inkten.

Deze combinatie staat dan ook – volgens onze uitgevers – bij al onze Giclée’s garant, voor een gemiddelde levensduur van 75 jaar. Alleen het origineel is misschien mooier.

Alle werken uit deze tentoonstelling zijn door de galeriehouders Bax met zorg uitgezocht. U bent van harte welkom wanneer u deze werken komt bekijken en stellen u in de gelegenheid deze werken aan te kopen of te lenen binnen de kunstuitleen. In dat laatste geval dient u contact op te nemen met Galerie Bax Kunst.


Prijs per stuk van de Giclées: € 330,-
Prijs van de ingelijste zeefdruk, voorzien van museumglas: € 390,-


GALERIE BAX KUNST Singel 82, Sneek | 0515 – 422 772 / 06 – 47 87 41 76 | info@baxkunst.nl