Golfclub Gaasterland is open!

Belangrijke informatie

Wij vragen u vriendelijk voor u gaat golfen bij Golfclub Gaasterland om de protocollen aandacht door te lezen zodat we samen verantwoord met veel plezier kunnen golfen.

 

Protocol Verantwoord Sporten

Coronaprotocol Horeca Golfclub Gaasterland

 

Update van de voorzitter 8 oktober 2020

Beste leden van de Golfclub Gaasterland,

 

Het aantal besmettingen met het coronavirus loopt heel snel op, ook in onze regio.

 

Daarom heeft het bestuur besloten om de Algemene Ledenvergadering helemaal per Zoom te houden. We willen dat de leden geen enkel risico lopen en daarom geen “onnodige” samenkomst organiseren. De Spoedwet digitale ALV is verlengd tot 1 december 2020, dus deze Zoom ALV voldoet aan onze statutaire eisen.

 

In een aparte e-mail zal ik u een uitnodiging met een link om deel te nemen en instructies toesturen. Het is handig om Zoom alvast te installeren op uw iPad, laptop of PC. Op een iPad kunt u maximaal 8 deelnemers zien, op een laptop of PC allemaal. Als het druk wordt in heel kleine vakjes, maar meestal wel goed herkenbaar. Zoom is sinds deze zomer helemaal veilig en voldoet aan de privacy vereisten. Het is niet nodig, maar wel gemakkelijk om een account aan te maken en u kunt volstaan met de gratis versie. Omdat ik de uitnodiging van een betaald account ga sturen kunnen we zolang vergaderen als nodig en wordt de sessie niet na 40 minuten verbroken.

 

Gisteren zijn de bestuursvergadering en het voorzittersoverleg ook per Zoom gehouden en dat ging prima. Bij een enkeling deed de microfoon of de camera van de laptop het niet, het is daarom verstandig om tevoren even te oefenen met iemand die ervaring heeft met Zoom.

 

Omdat de ALV per Zoom gehouden wordt zal ik in deze brief alvast de meest belangrijke zaken uit het bestuurs- en voorzittersoverleg weergeven.

 

 1. Vanaf heden is het dragen van een mondkapje in het clubhuis verplicht!

Neemt u dus zelf uw mondkapje mee. Als u aan een tafel zit (de horeca is dicht, maar schuilen of uitrusten mag), mag het mondkapje af. Op het terras of bij de sportbeoefening hoeft het mondkapje niet te worden gedragen.

 

 1. Vanaf heden kunt u bij binnenkomst met uw telefoon en een barcode registreren.

Scan de barcode met uw camera, vul gegevens in en klaar. Geheel corona- en AGV proof. Het boek blijft als back-up voor mensen zonder telefoon. Als u als lid rond de tijd dat u in het clubhuis komt met een starttijd in Teetime staat hoeft u niet te registreren.

 

 1. Vanaf heden gaan de kleedkamers en douches weer open.

In goed overleg met de mensen van de Vd Bent kan het toezicht en het werk dat hiermee samenhangt weer gedaan worden. Ik blijf wel dringend uw begrip vragen voor de situatie in het clubhuis: er gaat wel eens wat mis. Maar het is dan ook zeker 3x zo druk als vóór de coronacrisis door de telefoontjes, registreren in Teetime, greenfee spelers ontvangen en kassa bedienen. Ook hebben de cliënten een moeilijke tijd door alle maatregelen en de vaak bijzondere woonsituatie. Hulde dat ze toch op het werk komen en zo verschrikkelijk hun best doen om alles goed te laten verlopen.

 

 1. Terrasverwarming

Er is een plan uitgewerkt om terrasverwarming te installeren zodat we vaker en langer veilig buiten kunnen zitten. Comfortabel, maar ook niet goedkoop en niet zo GEO-groen. Alternatief is mogelijk oplaadbare warmetekussens (Stoov) en fleece dekens. Tijdens de Zoom ALV zal ik het plan nader toelichten en een peiling met handopsteken houden onder de aanwezigen.

 

 1. Windschermen

Er is een plan uitgewerkt om aan de oost- en westkant van het terras een mooi windscherm te plaatsen zodat we vaker en langer uit de wind op het terras kunnen zitten. Hard glas tussen hardhouten palen. Comfortabel en niet zo duur, maar het kan het uitzicht op de tuin belemmeren. Naar de oefengreen blijft het uitzicht vrij. Bij het voorzittersoverleg bleek dat lang niet iedereen zo’n scherm nodig vindt en daarom zal ik ook over dit punt een peiling met handopsteken houden tijdens de ALV.

 

 1. Minder telefoontjes naar het clubhuis

Er wordt druk nagedacht hoe de belasting van de Vd Bent door telefoontjes verminderd kan worden. Er komt een telefoonbeantwoorder die verwijst naar de website voor Teetime boekingen. Daarnaast overwegen we een enthousiaste groep leden te vragen om als vrijwilliger af en toe Receptiedienst te doen: telefoon beantwoorden, Teetime boeken voor gasten, buggy’s boeken, gastspelers ontvangen en greenfee kaarten schrijven + afrekenen. Net zoals de marshals, een enthousiaste groep toegewijde leden!

 

 1. Als online teetime boeken niet lukt

Overigens kunt u als lid wanneer het zelf boeken in Teetime niet goed lukt een e-mail sturen aan Myrna de Blinde op gcgaasterland@gmail.com. Zij helpt u verder of boekt voor u. Besef dat als u twee boekingen heeft staan het systeem u geen derde boeking toestaat. En het is niet de bedoeling dat u dan zelf via Golf.nl of met een telefoontje naar het clubhuis als gast vermomd nog wat extra boekt…… Let ook op de komende Putterbrief die handreikingen voor reserveringsproblemen zal bevatten.

 

 1. Lockers

Alle lockers voor golfspullen zijn nu bezet. Helaas is er geen ruimte om er meer lockers te plaatsen, voor bijbouwen op ons natuurterrein verwachten wij geen toestemming te krijgen.

 

 1. Handicart

De Handicartcommissie werkt aan een app waarmee u uw Handicart kunt reserveren. Als het werkt krijgt u bericht. Handig en het scheelt weer telefoontjes!

 

 1. Bescherming in het clubhuis

De balie in het clubhuis zal beter afgeschermd worden. Nu gaat er nog teveel “verkeer” om het scherm heen en de medewerkers van de Vd Bent dienen optimaal beschermd te worden

 

 1. Email problemen

De e-mailproblemen met de adressen @golfclubgaasterland.nl zijn opgelost. U kunt deze dus weer gebruiken om berichten naar commissies te sturen.

 

12. Wedstrijddeelname

De deelname aan wedstrijden is, sinds ze weer mogen, toegenomen ten opzichte van vorig jaar: 1933 vs 1812 deelnemers. Het systeem van

voorinschrijving en starttijden werk heel goed. Helaas zijn shotgun wedstrijden nog niet mogelijk, we hopen dat in december die mogelijkheid er weer is.

 

 1. De jeugd

Er zijn nu 10 jeugdleden van wie er 7 les van Rob hebben. Dat gaat de goede kant op!

 

 1. Cursisten

Er zijn nu 82 cursisten! Baanbegeleiding alreeds bij 31 mensen en er zijn 22 deelnemers aan beginnerswedstrijden en beginnerscup. Het golfexamen is door 20 kandidaten afgelegd en wij verwachten dat iedereen zal slagen. Ook dat is prachtig!

 

 1. Marshals

De marshals zullen ook na 1 november hun diensten blijven draaien. Heel erg fijn dat er dus ook in de winter een corona-aanspreekpunt is en dat er toezicht is bij tee 1 en in de baan. Wel zoekt de groep nog extra marshals, meld je aan bij Dirk Reinsma.

 

 1. Online starttijd boeken

Het werken met starttijden wordt zeker tot het voorjaar doorgezet. Het bevalt de meeste leden erg goed. In het voorjaar zullen we bezien of het permanent wordt, of dat we teruggaan naar de vrije inloop met ballenspiraal.

 

Tot zover de belangrijkste zaken. De rest komt op de ALV. Dat wordt spannend met Zoom, ik hoop dat u deelneemt en dat u het programma inclusief camera en microfoon aan de praat krijgt. Dat uw vader, moeder, kind of buurpersoon als nodig even helpt met installatie en bediening.

 

Voor nu alle goeds en gezondheid,

Jeroen de Wit

Voorzitter G

 

Update van de voorzitter 1 oktober 2020

Beste leden van de Golfclub Gaasterland,

 

Alweer een brief………

De tweede golf is begonnen en dat laat ook onze club helaas niet onberoerd. In het hele land moeten de sportkantines dicht, ons clubhuis dus ook.

 

 • Gelukkig mogen de toiletten openblijven;
 • Gelukkig mogen de mensen van de Vd Bent in het clubhuis blijven werken;
 • Gelukkig mag de golfshop van Rob openblijven;
 • Gelukkig mag de “receptie” openblijven, dat betekent telefoon beantwoorden en
 • wedstrijdinleg of greenfee afrekenen;
 • Gelukkig mogen we nog golfen;
 • Gelukkig mogen we nog wedstrijden spelen;
 • Gelukkig mogen we nog, op 1,5 m, vergaderen in het clubhuis;
 • Maar helaas “geen chocomel na afloop”, zoals Rutte het aankondigde.
 • Helaas geen lunch, bitterballen of bier.
 • Wel wil de clubhuiscommissie “koffie to go” gaan regelen voor spelers.

 

De kleedkamers blijven om praktische redenen voorlopig gesloten. Alleen met toestemming van een van de begeleiders van de Vd Bent mogen ze incidenteel gebruikt worden, met name door spelers die ver weg wonen.

 

Ook hoeft het terras niet helemaal dicht: als u zich aan de regels houdt, dus maximaal 4 personen aan een tafel, dan mag u op het terras schuilen of wachten op uw teetime.

 

De bardiensten gaan gewoon door. Dat is nodig voor het opnemen van de telefoon en het ontvangen van greenfee spelers. En het ontvangen van de greenfee natuurlijk….

 

Graag doe ik nogmaals een beroep op u allen om alle corona regels goed na te leven en zo te helpen het virus in te dammen. Hoe beter dat lukt, hoe eerder het clubhuis weer helemaal open kan.

 

Dus:

 

Bij binnenkomst handen desinfecteren, inschrijven (behalve als je al in teetime staat),looplijnen volgen, altijd anderhalve meter afstand houden, ook in de baan (!), hoesten en niezen in de elleboog, vlaggenstokken en palen laten staan, luchtspuitpistool desinfecteren, emmerhengsels desinfecteren, buggy stuur, raam en sleutel desinfecteren, na gebruik van het toilet klink, bril en knop desinfecteren, leenclubs desinfecteren, alle andere oppervlakken die u aanraakt desinfecteren en naast uw pitchfork ook altijd een flesje handdesinfectans in uw tas en op verzoek aan de marshal tonen!

 

De medewerkers van de JP van der Bentstichting en de vrijwilligers moeten die regels strikt handhaven. Het is dan ook nodig en normaal dat de aanwijzingen van hen worden opgevolgd.

 

Op woensdag 21 oktober zullen we een Algemene Ledenvergadering houden. Met toepassing van de coronapreventieregels zoals anderhalve meter afstand. Tot nu hebben zich 23 mensen aangemeld voor het bijwonen van de vergadering. De inschrijving sluit 7 oktober. Tot 30 mensen past nog in het clubhuis als we alle stoelen 1,5 m uit elkaar zetten. We zullen daarom de deelname op 30 maximaal zetten en vragen om per huishouden één persoon af te vaardigen. Daarnaast zullen we Zoom laten meedraaien zodat de mensen thuis de vergadering kunnen volgen. Ook vragen we de mensen die niet aanwezig kunnen zijn om iemand die op de lijst in e-golf4u staat te machtigen om voor u te stemmen. Goedkeuring jaarstukken enzovoort. Dat kan met een e-mail of brief. Graag ontmoet ik u, op de drivingrange, in de baan, op het terras, in de gang van het clubhuis of bij de ALV. En steeds op anderhalve meter helaas. En zonder consumptie helaas. Maar beter op deze afstand en zonder bitterbal dan dat we weer helemaal dicht zouden moeten, dan zou ik u echt missen. Dus laten we er alles aan doen om het coronavirus te weren en hopen dat ik snel weer iets met u kan drinken in ons clubhuis.

 

Alle goeds en gezondheid,

 

Jeroen de Wit, voorzitter

 

Update van de voorzitter 4 juni 2020

 

Beste leden van de Golfclub Gaasterland,

 

Zoals het er nu naar uitziet mogen het terras en de bar per 1 juli open. Vandaag overlegt de bestuurssecretaris van de gemeente met de burgemeester of het terras eerder open mag. Als we toestemming krijgen laat ik het direct weten! Van Jeroen Stevens, directeur van de NGF, begrijp ik dat ongeveer 15% van de golfbanen in Nederland met hetzelfde probleem zit. Dat zijn de verenigingen die het clubhuis zelf exploiteren en niet aan een commerciële partij verpacht hebben. Hij kent helaas geen voorbeelden van niet-commerciële clubhuizen die toch open mogen. Laten we ons in ieder geval verheugen op 1 juli. En heel blij zijn dat we weer kunnen golfen. Op het parkeerterrein, bij de stokkenloods, op het voorplein en in de bossen rond de baan kunnen we tijdens spontane ontmoetingen weer bijpraten zodat het verenigingsleven op de waakvlam levend blijft.


Intussen is er natuurlijk wel al toestemming voor het toelaten van greenfee spelers, voor het openen van de toiletten en zijn de regels dat je pas 10 minuten tevoren mag komen en direct na de ronde weg moet, vervallen. Zeer verheugend is dat de mensen van de Van den Bent Stichting weer begonnen zijn. Nog niet allemaal, dat is afhankelijk van de woonsituatie, maar sinds dinsdag hebben ze de taken, inclusief de receptie weer overgenomen. En zoals Anna van der Goot liet weten: het was een feest om JP weer binnen te hebben. Ze gaan eerst de binnenboel op orde brengen en dan ook de buitenboel doen. Zoals ramen wassen, terras en plein vegen en onkruidvrij maken. Zodra er groen licht komt voor het openen van de horeca zal ook de clubhuiscommissie de handen weer uit de mouwen steken. Alle mensen die de taken van de vd Bent hebben waargenomen, met name de receptionisten en de marshals, heel veel dank!


Wat het golfen betreft: dat loopt met de starttijden en flights van 3 uitstekend. Goede doorloop en goed gebruik van de baancapaciteit. Zo goed dat de marshals voorlopig geen 4-ballen zouden willen, ook niet met reservering van 2 opeenvolgende starttijden. Het tijdens de ronde samen verder gaan van twee flights zodat een 4-bal ontstaat is misschien gezellig, maar kunnen we helaas niet toestaan. Dat moet wachten tot de “spontane ontmoeting” na afloop van de ronde. Het aanvullen van flights loopt goed als ik naar de starttijden kijk. Soms ontstaat er wat verwarring als op een laat moment een boeking wordt omgezet. Doe je dat op de dag zelf, bel dan even met het clubhuis. De baliemedewerkers geven de verandering dan
door aan de marshal. De starttijd kan dan door een ander gebruikt worden en de marshal staat niet tevergeefs te wachten bij de tee.
Wat het aanvullen van flights betreft: dat bevordert een goede baanbezetting, laat meer ruimte voor greenfee spelers en bevordert het verenigingsleven want je leert zo nog eens iemand kennen. Maar bij het spelen van ladderwedstrijden en straks bij de matchplaywedstrijden is het niet handig. Daarom komt er de mogelijkheid om wanneer je een wedstrijd boekt met twee spelers, de derde plek in de flight te (laten) blokkeren.

 

Update van de voorzitter 30 mei 2020

Beste leden van de Golfclub Gaasterland,

 

Zoals het er nu naar uitziet mag het clubhuis, het terras en de bar per 1 juli open. Dat is veel eerder dan 1 september, maar we hoopten op 1 juni open te mogen met een afhaalpunt en het terras. Vandaag ben ik gebeld door de gemeente De Fryske Marren en daar houden ze strikt vast aan het door de landelijke overheid geformuleerde standpunt dat sportverenigingen die een volledige horecavergunning bezitten met de aantekening “niet commercieel”, zoals de Golfclub Gaasterland, de richtlijnen voor sportkantines moeten volgen. Dat betekent helaas geen uitgiftepunt en dat het terras niet open mag. Het is niet uit te leggen dat clubhuizen met een commercieel doel wel open mogen en clubhuizen zonder commercieel doel niet. Dat ga ik daarom ook niet doen.

Dus nog maar even zelf drinken meenemen en in de baan, in het Lycklamabos of op het parkeerterrein op borrelen. En ons verheugen op 1 juli.

Het ontvangen van greenfee spelers is wat betreft de gemeente geen probleem en intussen is bij de terrasdeur van het clubhuis een receptie ingericht voor het boeken van telefonische aanvragen en ontvangst van greenfee spelers. Er is een looplijn naar de afgeschermde kassa zodat ook betaald kan worden. Daarnaast willen we nu de aanmelding via Golf.NL mogelijk maken zodat de drempel om bij ons te komen spelen nog lager wordt.

 

Op Leading Courses staat een recente zeer lovende recensie, ook dat helpt!

 

Als service willen we het watertapapparaat uit de hal bij de receptie zetten en flesjes water weggeven (inkoop € 0,15 p stuk) aan greenfee spelers en aan leden die de bidon vergeten zijn. Leden willen we vragen als tegenprestatie 1 x ballen te tappen op de driving range 😊. Om de baan optimaal te gebruiken en om vrijwilligers niet onnodig te belasten is het belangrijk om zoveel als mogelijk in de agenda aan te sluiten op de vorige flight. Of een flight aan te vullen. Dat laatste niet bij greenfee spelers, maar bij leden onderling zou het de norm moeten zijn. Vooraf bellen en toestemming vragen is wat het bestuur betreft niet nodig. We zijn immers lid van een club en zo leer je de leden beter kennen.

 

Hulde aan de vrijwilligers die de receptie bemensen. Als alles goed gaat komen de eerste mensen van de Van den Bent Stichting op 2 juni weer voor de dagbesteding. Zij kunnen dan het werk bij de receptie overnemen. Helaas nog even geen drank en koffie serveren, maar wel het clubhuis schoonhouden. Na 17.00 u neemt de bardienst, volgens het begin dit jaar rondgestuurde schema, ook de receptietaken over.

 

We mogen nu al bijna drie weken golfen, en wat is het fijn in de baan! Alles loopt gesmeerd. Zelden wachten, schitterende tee’s en greens, waste area op hole 5 geknipt en geschoren, beetje te droge fairways (maar geel is het nieuwe groen), overal verloren ballen die je niet op mag rapen (oh ja??) en extra afstand door lekker rollen. De perfecte tijd om je handicap te verbeteren. Daarom zijn de holecups op de juiste hoogte gebracht en daarmee is de baan zelf qualifying. Paul Melai heeft een set regels gemaakt die het mogelijk maken een qualifying kaart te lopen. Dus normaal spelen volgens de coronaregels (bijvoorbeeld max 1 minuut zoeken) en als je een kaart wilt lopen de aangepaste qualifying regels volgen (onder andere max 3 minuten zoeken), maar let wel op dat je dezelfde 12 minuten gemiddeld per hole aanhoudt, anders raakt de baan verstopt. Als je een kaart wilt lopen niet alleen aan de marker melden maar ook aan de marshal, die je dan niet zal aanspreken als je 3 minuten zoekt. Let ook op de max 40 seconden een slag voorbereiden. Die regel geldt altijd, maar is extra belangrijk nu je een flight niet door mag laten als je te langzaam speelt.

De regels voor qualifying spelen hangen op de voordeur van het clubhuis en staan op de website.

Voor wedstrijden is het nog te vroeg. De wedstrijdcommissie komt 4 juni bij elkaar om het eventueel opstarten van de onderlinge wedstrijden per 1 juli te bespreken. Maar de laddercompetitie kan weer van start. Daar is immers weinig organisatie voor nodig: je maakt een afspraak met het clublid dat je wilt passeren en gewoon een teetime boeken. Spelen volgens de qualifying regels als aangeplakt op de voordeur en de uitslag doorgeven aan golf.nl/laddercompetitie.

 

De website is door alle aangepaste regels niet meer helemaal bijgewerkt en daardoor soms verwarrend (er staat nog op enkele plekken dat we geen startijden hanteren en zo). Het plan is om er dit weekeinde aan te werken en bijvoorbeeld een aparte knop op de homepagina te maken met de coronaregels, qualifying regels in coronatijd, coronaprotocollen en de brieven aan de leden. Dan kan de knop met baanstatus weer naar de oude vertrouwde plek.

 

Zo hoop ik dat spoedig alles weer vertrouwd wordt. Nooit meer hetzelfde als voor deze pandemie, maar sommige dingen wennen wel. En verrassend genoeg zijn er ook zaken die beter lopen, zoals de doorstroming in de baan.

 

Nog even de fles in de tas en zoveel mogelijk genieten van een rondje golf op onze prachtige baan.

 

Alle goeds en gezondheid,

 

Jeroen de Wit,

Voorzitter Golfclub Gaasterland

 

 

Update 20 mei van de voorzitter

Beste leden van de Golfclub Gaasterland,

De eerste week golfen onder coronaprotocol is uitstekend verlopen.

Uit een telling van Margriet Franke blijkt dat meer dan 70% van de leden een of meer ronden heeft gespeeld. En dat alles zonder “drukte” in alle opzichten. Volgens de marshals was de baan vol, maar rustig. Slechts een enkele flight had in de baan meer tijd nodig dan de gemiddelde 12 minuten per hole. Wachten was dan ook zeldzaam. Ongetwijfeld heeft het eenminuutbalzoekcriterium daarbij geholpen, maar ik bemerkte ook een sterk “voor elkaar, met elkaar” gevoel. Bij alle vrijwilligers die weer paraat waren, maar ook in de baan waar het doorlopen om de leden achter je niet te hinderen weer de norm was. Fantastisch!

Het op tijd komen en op tijd starten heeft ook geholpen. Zo goed dat we deze week al twee buffers in de starttijden laten vallen. Langzaam komt er ook iets meer ruimte in het rooster van de starttijden. Daarom wordt het nu voor iedere speler mogelijk om twee keer 9 holes per dag te plannen zodat je, met pauze, 18 holes kunt lopen. Je moet zelf de tweede starttijd zo plannen dat je niet te laat komt, minstens twee uur na de eerste start dus. Maar het mag ook later zodat het niet precies in het rooster hoeft te passen om 18 holes aansluitend te kunnen spelen. Ritsen is dus tijdelijk afgeschaft zodat iedereen op de geplande tijd kan starten. Ook denken wij dat de drukste uren zo wat ontzien worden.

Ruimte in het rooster betekent ook dat we vanaf vandaag al greenfeespelers toelaten. Er komen al veel verzoeken binnen en we hebben de inkomsten van de greenfee heel erg hard nodig. Zo hard dat we, als we weer starten met onderlinge wedstrijden, dat voorlopig niet willen koppelen aan baansluiting maar de wedstrijdflights starttijden willen geven die om boekingen van gasten heen gepland worden.

Overigens is het handig als, zeker na 16.00 uur, de flights zoveel mogelijk aansluitend geboekt worden. Dan kan de vrijwilliger die marshaldienst doet wat eerder naar huis en hoeft niet voor een enkele flight tot 21.00 u te blijven. Het verzoek is daarom aansluitend op de laatste flight te boeken.

Door de tijdelijke lokale regels is de baan niet qualifying. De R&H commissie is in overleg met de baancommissie hoe dit aan te passen zodat je weer een Q-kaart kan spelen. Ook denkt Paul Melai na over een workaround die tijdelijk een oplossing kan bieden. Als het klaar is laten we dat weten.

De vroege vogel boekingen in de late nanacht op dinsdag lopen niet storm. We kijken het nog even aan, zullen de maandag nog proberen, maar als er niet veel meer spelers belangstelling tonen om in koude en donker op te staan en voor dag en dauw naar de club te komen, schaffen we dit weer af.

Van de puttinggreen en de oefenholes wordt meer gebruik gemaakt dan verwacht. Dat is heel mooi, maar vraagt ook om afspraken. Het maximum aantal putters op de oefengreen wordt verhoogd naar 6. Net als op de drivingrange heeft de Pro Rob Oosting voorrang als hij lesgeeft. Voor de oefenholes blijft het zo dat de Pro (bij zijn afwezigheid de marshal)

 

toestemming moet geven en het aantal flights op de drie par-3 holes moet beperkt blijven tot 3.

Het is ontzettend belangrijk om overal goed te blijven opletten dat de 1,5 meter afstand gehandhaafd blijft. Ik heb vernomen dat er al hockeyclubs gesloten zijn omdat de regels niet goed werden nageleefd en in enkele regio’s wordt met drones op compliance gecontroleerd!

Alle voorbereidingen voor fase 2 zijn gereed. Fase 2 betreft het toelaten van greenfeespelers en de gedeeltelijke opening van het clubhuis. Het gaat dan om de toiletten, de kassa, de afhaalbalie voor consumpties en het terras. Het zitgedeelte binnen, de keuken en de kleedkamers blijven dicht. De aanpassingen aan de reserveringsmodule zodat gasten een teetime kunnen boeken en de mededeling op de website dat de baan open is voor gasten zijn klaar. Ook de coronamaatregelen voor de horeca in het clubhuis, de afhaalbalie en het terras zijn klaar. Het coronaprotocol voor de horeca van GcG staat al op de website..

De brief aan de burgemeester met het verzoek fase 2 te mogen laten ingaan is verzonden. We hopen dat we net zo snel als op de eerste brief antwoord krijgen en natuurlijk dat het positief zal zijn. Dat is geen gelopen race: volgens de huidige interpretatie van de regels zijn wij ondanks onze horecavergunning een sportkantine. Maar er is hoop: van de NGF horen wij dat ongeveer de helft van de gemeenten in Nederland golfclubhuizen met een vergunning beschouwt als horeca en toestaat dat zij de horeca versoepelingen volgen. Zoals een afhaalbalie en per 1 juni een terras met zitplaatsen. Ook heeft de gemeenteraad een motie aangenomen waarin het college gevraagd wordt de sportverenigingen in de gemeente De Fryske Marren optimaal te faciliteren. Allemaal duimen dus!

Als de afhaalbalie en het terras op 1 juni open mogen en de cliënten van de Van den Bent Stichting kunnen nog niet of niet allemaal naar de dagbesteding bij ons hebben wij vrijwilligers nodig die overdag de kassa en het afhaalpunt willen bemensen. Wij denken aan diensten van 09.00 u – 13.00 u en van 13.00 u – 17.00 u. Daarna neemt de nu al ingeplande bardienst het over. De taken staan helder omschreven in het coronaprotocol voor de horeca van GcG. Myrna de Blinde zal daar als nodig (duimen!) een aparte e-mail over sturen. Maar u mag zich ook nu al bij haar aanmelden: mdeblinde@gmail.com .

 

Op verzoek van enkele leden stuur ik een foto van mijn grasveld mee.

 

 

Ik hoop dat u genoten heeft van het eerste rondje golf, dat u gezond bent en dat ik u allen weer snel op het terras of in de baan zal mogen ontmoeten,

Veel groeten, geluk, goeds, golf en gezondheid,

 

Jeroen de Wit, voorzitter.

 

 

Update 13 mei van de voorzitter

 

Beste leden van de Golfclub Gaasterland,
De club is sinds maandag 11 mei weer open! Goed nieuws!

 

Alles was op tijd klaar en maandag hebben 121 leden een rondje van 9 holes gespeeld. Ook dinsdag was het druk, maar geen moment kwam de 1,5 meter afstand in de knel. Alles liep goed: waar nodig eenrichtingverkeer, waar nodig even uitwijken, emmers ballen op de driving range, gedesinfecteerde Handycart stand-by, bij de tee van hole 1 een korte check of alle regels gekend en begrepen waren (uitstekend!), goede naleving van de coronagolfregels, goed werkende cupschotels, een vlotte doorloop in de baan en een probleemloze eerste bardienst zonder bar als marshal van dienst. Het loopt zo goed dat de marshals gaan afschalen van 3 naar 2 dienstdoenden.


Veel dank aan allen die hier aan bijgedragen hebben!

 

Maar zoals altijd kunnen er nog wat puntjes op de i.

 

 • Zoals bijvoorbeeld:
  Niet iedereen is het gelukt om de teetime reserveringsmodule goed te vinden of te bedienen. Tip: de snelste manier is om op de Home pagina van onze golfclub (www.golfclubgaasterland.nl) naar beneden te scrollen, waar 6 kleine foto’s staan. Klik daar op de middelste foto van de bovenste rij op het blokje “STARTTIJD RESERVEREN”. Je komt dan meteen in Teetime. Daarna moet je rechtsboven het hokje “login” aanklikken en vervolgens bij “inlognaam” de eerste drie of vier letters van je achternaam en een volgnummer invullen. Dat is je E-golf4U inlogcode die je ook kunt vinden op je plastic NGF pas voor het NGF nummer. Voor registratieleden is dat V. met drie cijfers daarachter. Het wachtwoord is je geboortedatum in 6 cijfers,
  bijvoorbeeld 210553 voor 21 mei 1953. Wil je iemand bij je inboeken, type dan de eerste letters van de achternaam. De namen van bijpassende leden verschijnen en klik dan op de naam van het lid dat je wilt boeken en vergeet niet de keuze te bevestigen. Tot 1 uur voor de gereserveerde tijd kan de teetime gewijzigd of geannuleerd worden. Log in en ga naar de gereserveerde tijd. Als je daarop klikt kun je annuleren. Doe dat als nodig want dan kunnen anderen die tijd gebruiken. De uitgebreide handleiding van Teetime vind je als je op de grote foto van de Home pagina klikt op het hokje “STARTTIJDEN LEDEN”.
 • Niet iedereen die een teetime gereserveerd had is komen opdagen. Dat kan en mag natuurlijk maar het is dan ook fijn als de teetime in het reserveringssysteem wordt afgemeld. Dan kunnen anderen op dat tijdstip spelen. Zo mogelijk minstens een dag Golfclub Gaasterland – Sminkewei 10 – 8567HB Oudemirdum tevoren afmelden, en als het op de dag zelf moet even bellen met de marshal, telefoon 06 20218957
 • Op sommige plekken kan de looproute beter aangegeven worden zoals de weg naar stokkenloods 2 en 3. Dirk Reinsma heeft een lijn aangebracht om de route te verduidelijken. Achter de overkapping van de driving range is het te smal om elkaar op 1,5 meter te passeren. Hier komen borden die aangeven wie het eerst mag passeren, de ander moet wachten tot de weg vrij is. Bij de tee van hole 1 komen
  wachtstrepen op het pad
 • De contactloze betaalterminal op de ballenautomaat is geïnstalleerd en in bedrijf. Woensdag en donderdag staan er nog ballen klaar, daarna kun je tappen met bankpas of creditcard. 20 ballen voor € 0,60. Zelfde prijs als de kaartjes. Helaas is de kaarjesknipper vervallen. Achter het paneel zitten zoveel dingen en draden dat de kaartjesknipper er niet meer bij paste. De oude kaartjes mag u aan de club schenken (= weggooien), bij een andere club opmaken of met een formulier in drievoud (dat te zijner tijd op de website komt) bij mij inleveren
 • Het is de bedoeling dat je zelf het hengsel van de ballenemmer die je gebruikt hebt desinfecteert na gebruik. Desinfectiemiddel staat klaar
 • Dit geldt ook voor de kraan en de klink van het toilet als dat met toestemming van de marshal gebruikt is
 • Als onze Pro Rob Oosting niet aanwezig is mag men ook onder de overkapping van de driving range afslaan. Als Rob komt zal hij u verzoeken naar buiten te gaan. Onder de overkapping is nu ook de helft van de afslagplaatsen afgekruist
 • Toestemming voor het spelen op de oefenholes is te verkrijgen bij Pro Rob, bij zijn afwezigheid bij de dienstdoend marshal
 • De marshals willen graag de Handycarts op tijd en gedesinfecteerd klaarzetten. Daarom is het handig als gebruikers zich aanmelden. Niet alleen in het hok. “Eventuele opmerkingen” maar ook telefonisch bij Dirk Reinsma, telefoon 06 51812885
 • Omdat er vraag is naar vroeg in de ochtend golfen en er een marshal moet zijn om de baan open te stellen heb ik in mijn vorige brief gevraagd om vrijwilligers. Gelukkig heeft zich een Vroege Vogel Vrijwilliger gemeld: Dita Meijering heeft zich aangemeld bij Dita. Wij zullen Margriet Franke vragen de agenda open te zetten op dinsdagochtend vanaf 07.00 u
 • Na het uitholen nemen sommige leden de bal op door met een cup op de grip van de putter de bal te klemmen. Op zich goed als de rand van de hole niet beschadigt. Maar druk niet te hard, want dan gaat de schotel omlaag en wordt de hole te diep voor de golfers na u.

 

De gemeente heeft lokale mogelijkheden en voorwaarden voor het openen van de horeca per 1 juni gepubliceerd. Alle terrassen, restaurants, cafés en culturele instellingen mogen voor 18 mei een plan inleveren met hun voorstel hoe de 1,5 meter horeca in te vullen. Ook wij willen voor het terras en het zitgedeelte van het clubhuis een plan indienen zodat er kans is dat we per 1 juni naast het golf geleidelijk ook, zij het op anderhalve meter en
zonder handen, het verenigingsleven in al zijn facetten weer kunnen oppakken. Ik hoop dat u genoten heeft of binnenkort kunt genieten van het eerste rondje golf in maanden, dat u gezond bent en dat ik u allen weer snel op de baan zal mogen ontmoeten, Alle goeds, golf, geluk en gezondheid,


Jeroen de Wit, voorzitter.

 

 

 

Update 9 mei 2020

 

Beste leden van de Golfclub Gaasterland,
Onze brief aan de burgemeester is goed ontvangen en direct beantwoord met een positief besluit: komende maandag kan de baan open.

 

De gemeente schrijft ons:
“Naar aanleiding van uw verzoek om de golfbaan weer open te stellen voor leden kunnen wij u het volgende meedelen. U heeft hiervoor een brief en een protocol in lijn met de aanbevelingen van het RIVM in het kader van de Coronamaatregelen aangeleverd. Wij gaan akkoord met het per 11 mei 2020 herstarten van de activiteiten zoals verwoord in uw brief van 7 mei 2020. Het protocol Verantwoord Sporten van NOC*NSF en het NFG protocol Veilig Golfen zijn leidend bij de verdere uitrol van uw activiteiten.”


Met veel dank aan Jeltsje van der Zee-Piersma die ons de juiste weg gewezen heeft.

 

Intussen worden de laatste voorbereidingen getroffen:


- Ophangen van posters, regels en gebruikersaanwijzingen
- Afronden en verposteren van de tijdelijke corona-baanregels
- Wegpoetsen van de hick-ups in de starttijdmodule zodat ook via de tegel op de homepage eenvoudig toegang verkregen kan worden
- Klaarzetten van reinigings- en desinfectiemateriaal
- Instructie van de marshals
- Voorbereiden instructie aan de “bar”dienst die zonder bar na vijven de marshal gaat vervangen
- Regelen dat ballen voor de driving range klaarstaan
- Regelen dat de contactloze betalingsunit op de ballendispenser er komt (waarschijnlijk woensdag)
- Baan speelklaar maken door greenkeepers zodat we maandag echt een kampioensbaan aantreffen
- Overleg met Pro Rob Oosting zodat hij een vliegende start kan maken om ons zo snel mogelijk weer in topvorm te krijgen.
- Rob zet zijn agenda dit weekeinde on-line zodat ook daar iedereen lessen kan boeken!
- Verfijning van het Handycart protocol op basis van via Frans Nijman verkregen informatie
- Update van het NGF protocol zoals vrijdag laat toegestuurd door de NGF (komt op de website)

 

Na het activeren van de starttijdenmodule op de website waren er al snel boekingen, maar ook problemen. De link in de uitlegbrief van Margriet Franke werkt goed, maar de koppeling op de tegel onder de foto stuitte op een cookiemuur. Sommige Apple gebruikers hebben meer problemen dan anderen. En de knop in de mooie foto op de homepage verdween als de foto verschoof om naar het volgende mooie plaatje te gaan. De foto is nu vastgezet, Margriet Franke werkt aan het Apple-probleem en de tegel onder de foto heeft een goed werkende link. Die kunt u in uw favorieten zetten (vraag uw (klein)kind hoe dat moet) zodat het opstarten van de starttijdenmodule nog eenvoudiger wordt.


Het inplannen van de bardienst om de marshal te vervangen na 17.00 uur is misschien wat overrompelend. Dit is echter nodig om de baan niet al om 17.00 uur, als de marshals naar huis gaan, te moeten sluiten. Volgens protocol moet er immers iemand aanwezig zijn die de naleving van de veiligheidsmaatregelen kan bewaken. Ik heb daar al erg positieve reacties op gehad, en de mensen die dienst hebben zullen wij nog benaderen voor uitleg en instructie.


Overigens zoeken we vrijwilligers die (tijdelijk) de marshal willen vervangen/aanvullen, met name van 07.00 uur tot 09.00 uur. We hebben nogal wat vroege vogels onder de leden die graag bij ochtendlicht door de baan gaan. En dat mag alleen als er ook corona-toezicht is. Zo zouden we een of twee dagen per week de starttijden naar 07.00 uur uit kunnen breiden. Melden bij Dirk Reinsma of Dita Meijering.

 

We volgen de discussie over openen van terrassen, horeca en sportkantines op de voet. Helaas zijn wij een sportkantine, maar we zullen alles doen om terras of horeca te worden als die eerder open mogen! 


Mijn grasveld lijkt intussen op gazon, maar onze baan is intussen veeeel mooier.

 

Maandag ga ik golfen!

 

Ik hoop dat u allen uitziet naar het eerste rondje golf in maanden, dat u gezond bent en dat ik u allen weer snel op de baan zal mogen ontmoeten,
Alle goeds, geluk en gezondheid,


Jeroen de Wit, voorzitter.

 

 

Update 7 mei 2020

 

Beste leden van de Golfclub Gaasterland,


Uw duimen heeft geholpen! De club mag maandag 11 mei weer open!

 

En we zijn er klaar voor. Natuurlijk zullen we ons aan bijzondere regels moeten houden om virusveilig te kunnen golfen.

Het Protocol Verantwoord Sporten en het aanvullende NGF protocol zijn daarbij leidend en we hebben deze protocollen aan de situatie bij onze club aangepast. De voor ons geldende protocollen komen uiterlijk zondag op de website en iedereen die op onze baan wil spelen zal de protocollen moeten lezen en vooral ook zorgvuldig moeten naleven. Het niet volgens deze protocollen spelen kan leiden tot een boete of sluiting van de baan. Solidariteit is hier en nu van het grootste belang!

 

We willen de baan openstellen in drie fasen.

 

Fase 1: Open voor leden en registratieleden. Clubhuis gesloten, driving range, putting green en stokkenloods open, handycarts beschikbaar. Oefenholes Par-3 alleen spelen met toestemming van de Pro. Streefdatum aanstaande maandag 11 mei.

 

Fase 2: Ook greenfee spelers (alleen via eigen website), clubhuis gedeeltelijk open op geleide van Clubhuis commissie en vd Bent Stichting. Bijvoorbeeld toiletten, kassa, afhaalbalie voor consumpties en terras open. Zitgedeelte binnen, keuken en kleedkamers dicht. Streefdatum 1 juni 2020.

 

Fase 3: Ook landelijk greenfee spelers, clubhuis verder open op geleide van Clubhuis commissie en vd Bent Stichting. Streefdatum 1 september.

 

Voor u licht ik alvast een tip van de sluier op van belangrijkste zaken die in het protocol staan:

 

 1. Alleen golf na reserveren. Een reserveringsmodule met gebruikershandleiding wordt zaterdag op de website gezet en kan dan gebruikt worden om een starttijd te reserveren. Er is een veld voor opmerkingen waarin u kunt aangeven dat u een Handycart wilt gebruiken.
 2. Maximaal drie personen in een flight, starten om de 10 minuten. Alleen rondjes van 9 holes. Waar mogelijk flights aanvullen tot 3.
 3. Parkeren vrij, eenrichtingsverkeer niet nodig.
 4. Posters met regels voor hygiëne, voorzorgsmaatregelen voor golfers, gebruik driving range, gebruik stokkenloods, gebruik buggy’s en regels voor de baan worden opgehangen bij de ingang en op alle relevante plekken .
 5. Maximaal 15 min voor afslag naar de tee van hole 1, eventueel plus 15 min voor inslaan en putten en 10 min voor ophalen Handycart.
 6. Eenrichtingsverkeer op het pad naar het clubhuis niet nodig. Wel afstand houden bij tegenliggers natuurlijk. Wachtstrepen om de 2 meter bij de driving range, de putting green en de tee van hole 1.
 7. Desinfecterende handgel zelf verplicht meenemen. Gebruiken voor betreden en na verlaten van de baan.
 8. Driving range: de afslagmatten zijn om en om geblokkeerd. Binnen is voor de Pro en lessers, buiten voor de leden. Alleen binnen met expliciet toestemming van de Pro. De module voor contactloos betalen bij de ballendispenser is nog niet geïnstalleerd, de kaartlezer is verwijderd. Totdat de nieuwe module voor contactloos betalen goed werkt, zullen de ballen in manden beschikbaar gesteld worden.
 9. De Handycarts worden door de marshalls uitgegeven op basis van wie het eerst komt, afrekenen alsnog later in fase 2 als de kassa in het clubhuis opengaat. Zelf voor en na gebruik desinfecteren. Desinfectiemateriaal is beschikbaar.
 10. Bij de stokkenloods max 1 persoon tegelijk naar binnen. Uitsluitend eigen golfspullen gebruiken.
 11. Het clubhuis is gesloten. Ook de kleedkamers en toiletten. Toiletgebruik in UITERSTE noodsituaties in overleg met de marshall. Zelf vooraf en na gebruik schoonmaken en desinfecteren.
 12. De Pro kan op bestelling of in overleg golfartikelen uit de golfshop leveren. Afleveren buiten het clubhuis.
 13. Greenfee voor registratie- en twilightleden betalen via de bank, overboeken op rekening van Golfclub Gaasterland nummer NL46 RABO 0328 8454 26, totdat in fase 2 de kassa opengaat.
 14. Bij de tee van hole 1 is een marshall aanwezig om het tijdig en ordelijk afslaan te regelen. Ook in de baan is er een marshall om virusveilig spel en een vlotte doorstroming te garanderen. Deze marshall is de Corona verantwoordelijke en heeft de bevoegdheid om bij non-compliance mensen uit de baan te sturen.
 15. Na 17.00 uur neemt de vrijwilliger die bardienst heeft de taken van de marshall over. Om 21.00 wordt afgesloten.
 16. De afwijkende regels hangen op een poster bij de tee van hole 1. Denk aan het verbod om de vlaggenstok aan te raken, alleen de eigen bal aanraken, harken in de bunkers met schoen en club, bal opnemen als er geen punten meer behaald kunnen worden, gevonden ballen laten liggen, alle palen zijn vaste obstakels, max 1 minuut zoeken, niet doorlaten of passeren, hole overslaan als de greenkeepers daar werken.
 17. In de baan zijn de ballenwassers, harken en prullenbakken weg. Eigen afval mee naar huis nemen, ook afbreekbare zaken zoals bananenschillen.
 18. De putts zijn met een schijf aan de vlaggenstok ondiep gemaakt zodat u eenvoudig uw eigen bal kunt oppakken. Niet met de putter om beschadiging van de rand te voorkomen.
 19. In fase 1 nog geen wedstrijden. Op geleide van kabinetsbesluit en Weco in fase 2 of 3.

 

U ziet, er zit nogal wat onder de sluier. Uiterlijk zondag komt het op de website. Ons protocol moet, net zoals bij banen die nu geopend zijn voor de jeugd, nog goedgekeurd worden door de gemeente en de veiligheidsregio. Dat zou vertraging kunnen geven maar wij doen er alles aan om maandag 11 mei echt te kunnen starten. Het lijkt heel wat zo, en complex. Maar ik ben ervan overtuigd dat het in de praktijk goed te doen is en het spelplezier niet zal bederven. De greenkeepers van HGM hebben de baan in topconditie gebracht!

 

Graag wil ik iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan dit protocol. De suggesties, goede ideeën, praktische zaken, de inzet om dit mogelijk te maken. Lees het zorgvuldig door voor u gaat spelen.

 

Laten we allen doorduimen en hopen dat wij vanaf maandag 11 mei van dit werk de vrolijke vruchten mogen plukken!

Ik ben ervan overtuigd dat met de opening van onze baan en het spelen met respect voor de regels van het protocol de infectiedruk in Gaasterland niet zal toenemen. En dat het veilig zal zijn voor medewerkers en spelers.

 

Ik hoop dat u allen gezond bent en blijft, dat u snel weer komt spelen en dat ik u allen weer snel zal mogen ontmoeten,

Alle goeds, geluk en gezondheid,

 

Jeroen de Wit, voorzitter